~ Historia ~

Villa de Varda jest rodzinną destylarnią stawiającą na jakość, pracującą w oparciu o tradycyjne systemy. Nasza siedziba i winnice położone są w sercu niziny Piana Rotaliana, będącej częścią Teroldego Rotaliano.

Z uwagi na tradycję, wysoką jakość produktów i historię, wiele turystów i grup zorganizowanych wyraża chęć zwiedzenia destylarni, winiarni i przyległego Muzeum Etnograficznego, w którym znajduje się wiele rolniczych narzędzi z tego regionu, które rodzina używała i zgromadziła podczas pięciu dekad pracy w rolnictwie, w winiarni i w destylarni.

Muzeum, liczące 1600 eksponatów, z których wiele to antyczne i cenne egzemplarze (chociażby destylator z XVI w.), które nazwano „Cose di Casa” (Sprawy Domu) uznane zostało za najbogatszy i najbardziej kompletny zbiór prywatny we Włoszech w tej branży.

Metoda „de Varda”

Liczne badania, zaangażowanie, przywiązanie do tradycji, wieloletnie doświadczenie oraz ogromny profesjonalizm przyczyniły się do stworzenia przez Cav. Luigi Dolzana, mistrza destylacji, metody „de Varda”, obejmującej cztery fazy produkcji grappy. Każdy z tych delikatnych etapów ma zasadnicze znaczenie dla uzyskania produktu najwyższej jakości i wykonywany jest z największą starannością.

1) Staranna selekcja surowców.

Produkcja realizowana jest wyłącznie w oparciu o wyselekcjonowane wytłoki winogronowe, pozostałe po delikatnym wyciskaniu dojrzałych gron jednoodmianowych, jeszcze pełnych wina, miękkich, zdrowych i świeżych, tzn. poddawanych destylacji niezwłocznie po obciągu. Oprócz szczepów, z których pochodzą, wytłoki winogronowe można podzielić na „łagodne” (lub vergine), pochodzące zwykle z winogron białych oraz „fermentowane” (lub szlachetne), zwykle z winogron czerwonych lub różowych.

2) Fermentacja wytłoków winogronowych.

Wytłoki poddawane są niezwłocznie fermentacji w kontrolowanej temperaturze, po uprzednim sprawdzeniu pH, z wykorzystaniem wyselekcjonowanych drożdży i enzymów.

3) Destylacja.

Przy użyciu szczególnego rodzaju alembików miedzianych, nieciągłych, z oddzieleniem pierwszej i ostatniej porcji destylatu. Destylacja odbywa się bardzo powoli, aby umożliwić właściwe odparowanie, a później kondensację odpowiadających za aromat składników lotnych oraz zachować w niezmienionym stanie cenne cechy wybranego szczepu z regionu Trentino Proces destylacji prowadzony jest przez doświadczonego, uważnego i skrupulatnego mistrza destylacji.

4) Leżakowanie produktu.

Tuż po destylacji grappa dojrzewa przez co najmniej sześć miesięcy w odpowiednich sterylnych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Produkt jest bezbarwny, o delikatnym zapachu oraz o wytrawnym, wyraźnym, łagodnym i czystym smaku. Następnie redukowana jest zawartość alkoholu, poprzez dodanie wody demineralizowanej, pochodzącej ze źródeł z gór Trentino. Później produkt jest schładzany, a na koniec filtrowany.

Cav. Dolzan nie ma wątpliwości. Najlepszym destylatem na świecie jest właśnie grappa, a najwyższą jakość można uzyskać w wyniku stosowania jego metody, na potwierdzenie czego gotowy jest podpisać każdą butelkę.

Trydent

Trydent, miasto sztuki i historii, położone na krzyżujących się szlakach, ciągnących się pomiędzy Jeziorem Garda a Dolomitami oraz pomiędzy włoskimi miastami na nizinach, Wenecją i Weroną a alpejskimi Bolzano i Innsbruck. Jest również ważnym centrum spotykania się kultury włoskiej i środkowoeuropejskiej. Miasto rzymskie i miasto Soboru, Trydent zachował w swoich prestiżowych zabytkach dziedzictwo kulturowe, pozostawione na przestrzeni wieków przez spotykające się dwie tradycje, włoską i nordycką, które po dzisiejsze czasy widoczne jest w mieszance stylów architektonicznych.

Na historycznej trasie, ciągnącej się od Piazza del Duomo aż do Castello del Buonconsiglio, perły Renesansu łączą się harmonijnie z innymi stylami architektonicznymi, gotyckim, romańskim i barokowym. Wspólnie z Trydentem rzymskim (antycznym „ Tridentum”) opowiadają o ponad 2000 latach historii tego miasta, ośmiu wiekach Biskupstwa oraz o Soborze, który w XVI w. rozsławił miasto na cały świat (XIX Sobór Ekumeniczny w Trydencie, 1545-1563).

Strona zawiera materiały reklamowe dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.