GRAPPA MÜLLER THURGAU

TERYTORIUM:

Trentino

SUROWIEC:

Wytłoki z 100% winogron Müller Thurgau, wyselekcjonowanych, świeżych, zdrowych, pozbawionych szypułek, delikatnie wyciśniętych i pełnych wina.

OBSZAR PRODUKCJI:

Valle di Cembra.

FERMENTACJA:

W temperaturze kontrolowanej z użyciem wyselekcjonowanych drożdży. Kontrola pH i kwasowości, stosowanie rygorystycznego reżimu termicznego i brak kontaktu z powietrzem.

DESTYLACJA:

Przy użyciu szczególnego rodzaju nieciągłych alembików miedzianych, z oddzieleniem pierwszej i ostatniej porcji destylatu. Destylacja odbywa się bardzo powoli, aby umożliwić właściwe odparowanie, a później kondensację składników lotnych, odpowiadających za aromat.

USZLACHETNIANIE:

Co najmniej sześć miesięcy w sterylnych zbiornikach ze stali nierdzewnej.

KOLOR:

Lśniący, krystaliczny, przezroczysty i przejrzysty.

ZAPACH:

Lekko aromatyczny, delikatny, przyjemnie owocowy, elegancki, charakterystyczny, z nutami szałwii, jaśminu, jabłka i moreli.

SMAK:

Świeży, aksamitny, elegancki, delikatny, precyzyjny, o dobrej tkaninie i strukturze.

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:

40% vol.

OPTYMALNA TEMPERATURA:

ok. 13°C

DEGUSTACJA:

Przed degustacją grappę należy pozostawić w kieliszku na kilka minut. Utlenianie wydobywa aromaty i powoduje harmonijne połączenie nosa i podniebienia.

SPOSÓB PODAWANIA:

W specjalnym pękatym kieliszku, zwężonym u góry, ze szkła typu Pyrex lub kryształowego.

KONSUMPCJA:

Jako aperitif, przerywnik pomiędzy daniami z ryb i mięsa, jako dodatek do kawy i składnik koktajli. Do sączenia na koniec obiadu lub w dowolnym momencie dnia, stanowiąc źródło prawdziwej przyjemności.

POLECAMY DO:

Aby uzyskać nowe i wyrafinowane wrażenia, można łączyć z gorzką czekoladą, serem, suszonymi owocami i miodem. Można dodawać do sałatki owocowej, deserów, lodów oraz do mięs.

TRIE GRAPPA

Zdobywczyni wielu nagród, w tym dla najlepszej Grappy Riserva – złoty medal ANAG

SUROWIEC:

Wytłoki winogronowe z odmian Teroldego, Pinot Bianco i Müller Thurgau; wyselekcjonowane, świeże, zdrowe, pozbawione łodyg, miękkie i o dużej zawartości wina.

OBSZAR PRODUKCJI:

Piana Rotaliana, Valle di Cembra i Valle dei Laghi.

FERMENTACJA:

W kontrolowanej temperaturze z użyciem wyselekcjonowanych drożdży, z uwzględnieniem wskaźnika pH i kwasowości, w ściśle kontrolowanym systemie termicznym i bez kontaktu z powietrzem.

DESTYLACJA:

Odbywa się w specjalnych i stosowanych wyłącznie w tym celu miedzianych destylatorach, w procesie nieciągłym, przy umiejętnym i bardzo powolnym odcinaniu przedgonów i pogonów, aby zapewnić odpowiednie odparowywanie, a następnie skraplanie lotnych składników, które mają decydujący wpływ na zapach i aromat grappy.

BARWA:

Intensywna bursztynowa, przechodząca w złotawożółtą, przyjemna, przejrzysta i bardzo ciepła.

ZAPACH:

Delikatny, złożony, wyjątkowo ciepły, miękki, sugestywny, elegancki, przypominający zapach chleba, wanilii i suszonych owoców.

SMAK:

Miękki, bogaty, interesujący, intrygujący, aksamitny, bardzo harmonijny, początkowo wytworny i delikatny, a następnie rozwija się na podniebieniu w aromat zdecydowany i trwający niemal w nieskończoność, pozostawiając posmak czekolady, migdałów i lukrecji.

ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU:

40% vol.

TEMPERATURA OPTYMALNA:

Ok. 18°C

DEGUSTACJA:

Przed skosztowaniem grappy należy odczekać kilka minut po nalaniu jej do kieliszka; w miarę natleniania aromaty stają się wyraźniejsze, a harmonia zapachu i smaku staje się pełniejsza

SPOSÓB PODAWANIA:

W specjalnym kryształowym kieliszku typu „balon”.

KIEDY PIĆ GRAPPĘ:

Jest aktywnym towarzyszem lektury czy konwersacji lub chwil zadumy; popijana po posiłku lub w dowolnym momencie dnia stanowi źródło prawdziwej przyjemności.

POŁĄCZENIA:

Nowym i wyrafinowanym odczuciem może być połączenie grappy z gorzką czekoladą, serem, suszonymi owocami, miodem; można dodać jej do sałatki owocowej, do ciast, lodów, mięs i wyrafinowanych dań flambirowanych; ta wspaniała starzona grappa idealnie smakuje w połączeniu z cygarem.

Strona zawiera materiały reklamowe dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.