Grappa – alkohol o wielu twarzach

W jednym alkoholu możemy dostrzec mnogość barw, zapachów, aromatów, a nawet konsystencji. Śmiało można stwierdzić, że każda butelka smakuje inaczej. Ze względu na to, że grappa to produkt wyłącznie włoski jej nazewnictwo również przyjęło się w tym języku. Warto nauczyć się rozróżniać rodzaje grappy tak, aby trafnie wybrać to czego oczekujemy:

 

Monovitigno (jednogatunkowa) – otrzymywana tylko z jednego rodzaju winogron, tak jak Grappa Muller Thurgau.

 

Polivitigno (wielogatunkowa) – wytarzana z wielu rodzajów winogron, tak jak Grappa Trie.

 

Aromatica (aromatyczna) – trunek produkowany z aromatycznych winogron.

 

Aromatizzata (aromatyzowana) – trunek wzbogacony o aromaty innych owoców i ziół takich jak mirt, kwiat róży, krwawnik czy nawet marzanna barwierska.

 

Giovane (młoda) lub Bianca (biała) –  bezbarwna i dość wytrawna. Butelkowana zaraz po destylacji.

 

Affinata (sezonowana) – przechowywana w drewnianych pojemnikach przez okres przynajmniej 12 miesięcy.

 

Invecchiata (postarzana) – przechowywana w drewnianych beczkach przez okres 12-18 miesięcy. Kolor barwa i smak zależy od rodzaju i objętości pojemnika. Taką grappą są właśnie Grappa Trie oraz Grappa Muller Thurgau.

 

Stravecchia (mocno postarzana) lub Riserva (rezerwa) – butelkowana po więcej niż 18 miesiącach.

 

Mamy nadzieję, że powyższa wiedza ułatwi wybór odpowiedniej Grappy jako towarzysza miłego spotkania lub spokojnego wieczoru. Najważniejsze jest jednak, aby Grappa była dobrej jakości. To ona gwarantuje nam wyjątkowy smak i charakter trunku. Najłatwiej będzie to sprawdzić poprzez test kartki. Patrząc przez kieliszek z grappą na kartkę powinno się widzieć czyste linie na papierze, w innym przypadku mamy do czynienia z trunkiem słabej jakości. Proponujemy sprawdzić to samemu z naszymi grappami.

Strona zawiera materiały reklamowe dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.